Czy niedźwiedzie polarne wyginą z głodu???

Wszystkiemu winne są zmiany klimatyczne spowodowane przez człowieka

107

Radio Bezpieczna Podróż online!

Słuchaj muzyki, rozmów oraz najnowszych serwisów informacyjnych. Możesz słuchać nas na wszystkich urządzeniach.

Niedźwiedzie polarne - zbliżenie na łeb niedźwiedzia polarnego, leży na śniegu z zamkniętymi ślepiami.
Czy za jakiś czas, będziemy go znali jedynie z filmów i takich zdjęć?

Jak odkryli naukowcy, gdy topnieje pokrywa lodowa Arktyki niedźwiedzie polarne narażone są na głód, ponieważ nie są w stanie przystosować swojej diety do życia na lądzie. Niedźwiedzie polarne

Co zaobserwowano monitorując niedźwiedzie polarne

Ten ikoniczny gatunek arktyczny zwykle żywi się fokami obrączkowanymi, które chwyta na krach oddalonych od brzegu. Ale gdy lód znika w ocieplającym się świecie, wiele niedźwiedzi spędza coraz więcej czasu na brzegu, jedząc jaja ptaków, jagody i trawę. Jednak na lądzie zwierzęta szybko tracą na wadze, co zwiększa ryzyko ich śmierci. Świat przekroczył próg ocieplenia o 1,5°C w ciągu roku. Niedźwiedź polarny stał się symbolem rosnącego zagrożenia zmianami klimatu w Arktyce, ale wpływ zmian na ten gatunek jest skomplikowany. Podczas gdy liczba niedźwiedzi spadała do lat 80. XX wieku, było to głównie spowodowane nieograniczonymi polowaniami na nie.

Dzięki zwiększeniu ochrony prawnej, liczba niedźwiedzi polarnych wzrosła. Ale to globalny wzrost temperatury jest teraz uważany za ich największe zagrożenie. To dlatego, że zamarznięte morza Arktyki są kluczowe dla ich przetrwania. Zwierzęta wykorzystują lodową pokrywę jako platformę do polowania na foki obrączkowane, które mają wysokie stężenie tłuszczu, głównie w późnej wiośnie i wczesnym lecie. Ale podczas cieplejszych miesięcy wiele części Arktyki jest obecnie coraz bardziej wolnych od lodu. W zachodniej Manitobie, gdzie przeprowadzono to badanie, okres bezlodowy wydłużył się między 1979 a 2015 rokiem, aż o trzy tygodnie. Aby zrozumieć, jak zwierzęta przetrwają, gdy lód znika, badacze śledzili przez trzy lata, aktywność 20 niedźwiedzi polarnych podczas miesięcy letnich.

Poza pobieraniem próbek krwi i ważeniem niedźwiedzi, zwierzęta wyposażono w obroże z kamerą wideo wyposażoną w GPS. To pozwoliło naukowcom rejestrować ruchy zwierząt, ich aktywność i to, co jedzą. W letnie, bezlodowe miesiące, niedźwiedzie przyjęły różne strategie przetrwania, niektóre z nich polegały na odpoczynku i oszczędzaniu energii. Większość poszukiwała pokarmu roślinnego, jagód lub pływała próbując zdobyć pożywienie. Oba podejścia zawiodły, 19 na 20 niedźwiedzi objętych badaniami, traciło masę ciała w niektórych przypadkach nawet o 11%. Niedźwiedzie traciły średnio jeden kilogram dziennie.

Wnioski badaczy

“Bez względu na to, którą strategię próbowały stosować, nie było żadnej realnej korzyści z żadnego ze sposobów, jeśli chodzi o możliwość przedłużenia okresu, w którym mogły przetrwać na lądzie,” według głównego autora dr Anthony’ego Pagano, z US Geological Survey na Alasce. “Niedźwiedzie polarne nie są niedźwiedziami grizzly w białych płaszczach,” powiedział współautor Charles Robbins z Washington State University Bear Center. “Są bardzo, bardzo różne.” Dwa z trzech niedźwiedzi, które udały się do wody, znalazły padlinę martwych zwierząt, ale spędziły tylko krótki czas na jedzeniu, ponieważ były zbyt zmęczone z powodu wysiłku. “Jedna niedorosła samica znalazła martwą białuchę, ugryzła ją kilka razy, ale głównie używała jej jako boi do odpoczynku,” dr Pagano powiedział BBC News. “To naprawdę sugeruje nam, że te niedźwiedzie nie mogą jeść i pływać jednocześnie.”

Kluczowe fakty o niedźwiedziach polarnych

– Na świecie pozostało około 26 000 niedźwiedzi polarnych, z czego większość w Kanadzie. Populacje występują również w USA, Rosji, Grenlandii i Norwegii.

– Gatunek został uznawany przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN), za zagrożony wyginięciem, a zmiany klimatu są kluczowym czynnikiem spadku jego liczebności.

– Dorosłe samce mogą dorastać do około 3 m długości i ważyć blisko 600 kg.

– Niedźwiedzie polarne mogą zjeść do 45 kg tłuszczu za jednym posiedzeniem.

– Te niedźwiedzie mają silny zmysł węchu i mogą wyczuć ofiarę z odległości do 16 km.

– Są one silnymi pływakami i widywano je nawet 100 km od brzegu, potrafią pływać z prędkością ok. 10 km/h, częściowo dzięki ich łapom, które są nieco „błoniaste.”

(Źródło:BBC)

CZŁOWIEK TO BRZMI DUMNIE – OTO DZIEŁO CZŁOWIEKA

Co godzinę bezstronny serwis informacyjny w radio Bezpieczna Podróż – radio niezaangażowane politycznie prowadzone przez osoby z niepełnosprawnościami

najlepsze jedzenie i catering w restauracji Zdrówko prowadzonej przez osoby z niepełnosprawnościami. Posłuchaj audycji Kulinarna Nawigacja z Jarosławem Uścińskim szefem Kulinarnej Kadry Narodowej

Wspomoż fundację - Przekaż 1.5% podatku

Jesteśmy medium składającym się z osób z niepełnosprawnościami. Jeśli czytasz nasze wiadomości i podoba Ci się nasza praca to zostań naszym czytelnikiem.

Jak widzisz na naszym portalu nie ma żadnych reklam. Jest to możliwe dzięki takim jak TY.

  • Nr. rach. bankowego: 02 1750 0012 0000 0000 3991 4597
  • KRS: 0000406931
  • NIP: 5361910140

Przekaż nam swoje 1,5% a dzięki temu nadal nie będziemy zamieszczać reklam a TY będziesz czytał czysty tekst mając świadomość że przyczyniłeś się do jego napisania.

Brak postów do wyświetlenia