Generał Jarosław Gromadziński odwołany ze stanowiska dowódcy Eurokorpusu

Ministerstwo Obrony Narodowej poinformowało o wszczęciu przez Służbę Kontrwywiadu Wojskowego postępowania kontrolnego dotyczącego poświadczenia bezpieczeństwa osobowego gen. broni Jarosława Gromadzińskiego.

Radio Bezpieczna Podróż online!

Słuchaj muzyki, rozmów oraz najnowszych serwisów informacyjnych. Możesz słuchać nas na wszystkich urządzeniach.

Generał Jarosław Gromadziński FOTO: Wikipedia

W związku z tym gen. Gromadziński został odwołany ze stanowiska dowódcy Eurokorpusu i natychmiast powrócił do kraju.

Generał Jarosław Gromadziński odwołany

MON podało, że decyzja o odwołaniu gen. Gromadzińskiego została podjęta „w związku z pozyskaniem nowych informacji na temat oficera”. Resort nie podał szczegółów dotyczących tych informacji, powołując się na dobro postępowania.

Podstawą prawną odwołania jest ustawa o Obronie Ojczyzny, która pozwala na zwolnienie żołnierza zawodowego z zajmowanego stanowiska służbowego w przypadku wszczęcia kontrolnego postępowania sprawdzającego.

Ministerstwo zapewniło, że dla zapewnienia ciągłości funkcjonowania Dowództwa Eurokorpusu, na stanowisko dowódcy zostanie natychmiast wyznaczony inny oficer.

Sprawa gen. Gromadzińskiego budzi wiele pytań i spekulacji. Niektórzy komentatorzy sugerują, że powodem odwołania mogą być nieprawidłowości w działaniach gen. Gromadzińskiego związane z formowaniem 18 Dywizji Zmechanizowanej.

Politolog Jarosław Wolski napisał na Twitterze, że pogłoski mówią o fałszowaniu raportów na temat gotowości bojowej 18 dywizji. Wolski sugeruje, że sprawa jest „czysto wojskowa” i nie ma związku z polityką.

Na razie nie wiadomo, jakie będą dalsze losy gen. Gromadzińskiego. Postępowanie SKW jest w toku i nie wiadomo, jakie informacje zostaną w jego trakcie ujawnione.

Do sprawy będziemy wracać.

Chcesz podzielić się newsem lub zaproponować temat artykułu? Zapraszam do kontaktu! Zuzanna@radiobp.org

Drogi Czytelniku!

Z radością witamy Cię na naszym portalu informacyjnym, prowadzonym przez osoby z niepełnosprawnościami. Cieszymy się, że jesteś z nami i stajesz się częścią naszej społeczności. Twoja obecność na naszym portalu jest dla nas ogromną motywacją do dalszej, owocnej pracy. Dziękujemy, że jesteś z nami!

Przełam swoje bariery, dołącz do nas, mamy świetne narzędzia do niwelowania różnic i doświadczenie w kształceniu osobowości. Jesteśmy Organizacją Pożytku Publicznego. Razem pokonamy trudności a ty zostaniesz świetnym dziennikarzem. Walcz razem z nami o lepsze jutro takich jak TY i MY. kontakt@radiobp.org

Zespół Portalu Informacyjnego Bezpieczna Podróż

Wspomoż fundację - Przekaż 1.5% podatku

Jesteśmy medium składającym się z osób z niepełnosprawnościami. Jeśli czytasz nasze wiadomości i podoba Ci się nasza praca to zostań naszym czytelnikiem.

Jak widzisz na naszym portalu nie ma żadnych reklam. Jest to możliwe dzięki takim jak TY.

• Nr. rach. bankowego: 02 1750 0012 0000 0000 3991 4597
  • KRS: 0000406931
  • NIP: 5361910140

Przekaż nam swoje 1,5% a dzięki temu nadal nie będziemy zamieszczać reklam a TY będziesz czytał czysty tekst mając świadomość że przyczyniłeś się do jego napisania.

Brak postów do wyświetlenia